Trwający od kilkunastu lat trend w projektowaniu wnętrz postawił w sercu naszych domów kuchnię otwartą na salon. Jasna, otwarta przestrzeń stała się miejscem, w którym spędzamy rodzinny czas odpoczywając, gotując i przyjmując gości. To idealne rozwiązanie sprawdzi się w małych i dużych domach. Projektanci wnętrz radzą, by wydzielić te dwie funkcjonalne strefy. Co zrobić, by nie zaburzyć spójności aranżacyjnej we wnętrzu? Jak skutecznie i estetycznie oddzielić kuchnię od salonu? Podpowiadamy!

Jak oddzielić kuchnię od salonu? – przegląd trendów aranżacyjnych

Jeszcze do niedawna kuchnia i salon stanowiły dwa odrębne pomieszczenia rozdzielone ścianą z klasycznymi skrzydłami drzwiowymi. Obecnie panujący trend, w którym pokój dzienny łączy się z kuchnią, czasem wymaga zastosowania subtelnego rozdzielenia tych dwóch stref. Taki, nawet symboliczny podział obliguje do zachowania spójnej i harmonijnej stylistyki w obu przestrzeniach. Poniżej prezentujemy kilka popularnych rozwiązań, które pomogą oddzielić kuchnię od salonu.

Wyspa kuchenna – stylowe rozwiązanie do dużych wnętrz

Wyspa kuchenna to nie tylko estetyczne i funkcjonalne rozwiązanie aranżacyjne, to także sprytny sposób na rozdzielenie dwóch stref, kuchennej i wypoczynkowej. Wyspa staje się tutaj niezwykle praktycznym przedłużeniem kuchni, które pomieści w sobie niezbędne utensylia kuchenne. Jej blat może nam posłużyć za miejsce do spożywania wspólnych posiłków, radosnych kuchennych eksperymentów, a także jako przestrzeń do przygotowywania sycących pokarmów. Kuchenna wyspa coraz częściej stanowi miejsce ekspozycji gustownych przedmiotów. Ręcznie wykonanej ceramiki, wazonu z kwiatami, rodzinnych zdjęć. Jej część może stać się biblioteczką lub barkiem z ulubionymi trunkami. Takie rozwiązanie sprawdzi się w nieco większych pomieszczeniach.  Te małe zmniejszy optycznie i zakłóci ciągi komunikacyjne, tak ważne w przypadku ergonomii.

Drzwi przesuwne – idealne połączenie tradycji z nowoczesnością

Niezwykle użytecznym rozwiązaniem jest zastosowanie drzwi przesuwnych. To swoiste połączenie tradycji z nowoczesnością pozwala nam dowolnie dzielić przestrzeń w zależności od potrzeb. Podczas przygotowywania posiłków możemy zamknąć kuchnię, żeby nieprzyjemne zapachy nie przedostawały się do salonu. Drzwi tego typu sprawdzą się szczególnie w niewielkich pomieszczeniach, w których każdy centymetr przestrzeni jest niezwykle cenny. Ilość dostępnych wariantów i kolorów sprawia, że każdy znajdzie egzemplarz idealnie pasujący do jego aranżacyjnej wizji. Drzwi drewniane, laminowane, szklane to tylko kilka rodzajów drzwi przesuwnych, które producenci mają w swojej ofercie. Jeśli jesteśmy na etapie planowania budowy warto rozważyć montaż drzwi chowanych w ścianie.

Kotary, ścianki i pergole – estetyczne i funkcjonalne przesłony

Dobrym pomysłem jest rozdzielenie kuchni i salonu przy pomocy różnego rodzaju drewnianych przesłon i ażurowych paneli. Podział może przebiegać centralnie przez wejście do kuchni pozostawiając wolne miejsce po obu bokach lub przysłaniać tylko jeden z boków. Na tle przesłony możemy ustawić sofę lub telewizor. Występują w wielu wariantach, tych prostych, które sprawdzą się w nowoczesnych, industrialnych wnętrzach oraz tych bardziej zdobnych pasujących do wnętrz w stylu glamour czy boho. Ażurowe panele występują w różnych wysokościach. Alternatywą dla tego rozwiązania są minimalistyczne, drewniane regały, które oferują nam dodatkowe miejsce do przechowywania.

W niewielkich, ciemnych wnętrzach sprawdzą się przesłony wykonane ze szkła. Przeszklenia wykonane z transparentnej lub mlecznej tafli nie zmniejszą wizualnie przestrzeni, a wizualnie oddzielą kuchnię od salonu.